Pidetään pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa matkustaminen tulevaisuudessakin Tampereella maksuttomana!
11.01.2022
Tampereen joukkoliikennelautakunta käsittelee kokouksessaan keskiviikkona 23. kesäkuuta esitystä joukkoliikenteen maksuista. Esityksenä on jälleen, että pyörätuolien, rollaattorien ja lastenvaunujen kanssa matkustavat maksavat matkansa, mikäli se on liikennevälineessä turvallisesti mahdollista. Muutos astuisi voimaan elokuussa.
Samaa aihetta käsiteltiin joukkoliikennelautakunnan kokouksessa viime vuoden lokakuussa. Lautakunnassa ei silloin haluttu luopua maksuttomuudesta, joten on hullunkurista, että aihe on esillä jälleen alle vuosi myöhemmin. Mielestämme päätösesitys pitää tälläkin kertaa hylätä.
Uuden esityksen perusteena käytetään turvallisuutta ja yhdenvertaisuutta. On totta, että maksaminen on turvallista niissä kulkuvälineissä, joissa lippulaite on keskiovien luona. Sen sijaan yhdenvertaisuus ei tarkoita sitä, että kaikki pitäisi jakaa aina tasan kaikille. Se tarkoittaa yhtäläisiä mahdollisuuksia. Yhdenvertaista ei ole se, että omasta asuinalueesta riippuen matkasta joko joutuisi maksamaan tai saisi matkustaa maksutta. Jos asuinalueella sattuu kulkemaan busseja, joissa lippulaitetta ei löydy keskiovilta, matka olisi maksuton. Jos taas löytyy, matka olisi maksullinen. Hinnoittelukäytäntö myös muuttuisi asiakkaille sekavaksi, sillä etukäteen olisi vaikeaa arvioida, millä bussilla milloinkin pääsisi maksutta.
Maksullisuuden toteutuessa busseissa pitäisi pystyä kohtuudella takaamaan, että pyörätuolit ja lastenvaunut mahtuvat liikennevälineeseen. Pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa matkustaessa saattaa joutua jäämään pysäkille odottamaan seuraavaa ja joskus jopa kolmatta bussia, jonne mahtuisi. Kuinka täynnä maksuttoman matkan tarjoavien bussien keskitilat olisivat muutoksen jälkeen?
Yksi tärkeä tehtyyn esitykseen liittyvä näkökulma on pienten lasten perheiden pienet tulot. Esimerkiksi vanhempainvapaata käyttävät pääosin äidit, jolloin joukkoliikennemaksu kohdistuu pienituloisille naisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tutkimuksessaan osoittanut, että pikkulapsiperheiden köyhyys on vaarallisinta, sillä se heijastuu vielä aikuisiälläkin. Viisi prosenttia lapsista elää perusturvan varassa elävissä perheissä, joille maksuton bussimatka voi olla hyvin tärkeä osa toimeentuloa. Joukkoliikennelautakunnassa ei tehdä varsinaisesti sosiaalipolitiikkaa, mutta siellä on mahdollisuus välillisesti vaikuttaa myös köyhien kuntalaisten mahdollisuuteen liikkua kaupungin sisällä.
Myös Helsingin seudulla on käyty samaa keskustelua. Helsingin seudun liikenne kuitenkin keskustelun myötä päätyi pitämään pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa matkustavien matkat maksuttomina. Edes Turussa ei ole pohdittu maksun asettamista pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa kulkeville, vaikka myös siellä joukkoliikenteen tulot ovat koronaepidemian takia romahtaneet.
Huomionarvoista on myös se, että muutoksen myötä matka Tampereelta Helsinkiin tulisi monessa tilanteessa edullisemmaksi kuin matka Tampereen sisällä. Nimittäin VR:n lähijunissa lastenvaunujen kanssa matkustamisesta ei tarvitse maksaa mitään.
Inna Rokosa (sd.), Tampereen kaupunginvaltuutettu 2021
Sofia Julin (sd.), Tampereen kaupunginvaltuutettu 2021, joukkoliikennelautakunnan jäsen
Ari Wigelius (sd.), perheenisä, varavaltuutettu
Kommentoi artikkelia