Järjestötoiminnan viemää
04.03.2015
Lähdin mukaan Väli-Suomen syömishäiriöperheet ry:n toimintaan vuoden 2011 loppupuolella. Olin juuri täyttänyt 19 vuotta, ja koin, että haluan tehdä jotain yhteistä hyvää. Syömishäiriöön sairastuneiden ja heidän läheistensä auttaminen tuntui luontevalta, sillä olen aina kokenut vahvuudekseni kykyni kuulla ja kuunnella. Lisäksi sairastin itse syömishäiriötä yläkouluikäisenä. Oman kokemukseni kautta tiesin, kuinka tuhoava sairaus syömishäiriö voi olla. Toisaalta myös tiesin, että syömishäiriöstä voi parantua.
Väli-Suomen syömishäiriöperheet ry on Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n jäsenyhdistys. Liitto on valtakunnallinen vaikuttaja, kun taas yhdistyksemme toimii alueellisesti täysin vapaaehtoispohjalta. Väli-Suomen syömishäiriöperheet järjestää alueellista toimintaa erityisesti Jyväskylässä, Lahdessa ja Tampereella. Keskeisin toimintamuotomme on vertaistukitoiminta. Järjestämme vertaistukiryhmiä ja kahdenkeskisiä tapaamisia syömishäiriöön sairastuneille ja heidän läheisilleen. Osallistumme myös muun muassa kansainväliseen Älä laihduta -päivään kerran vuodessa jalkautumalla kaduille juttelemaan ihmisten kanssa sekä jakamaan Älä laihduta -rintamerkkejä.
Aloitin yhdistystoimintani ohjaamalla syömishäiriöön sairastuneiden vertaistukiryhmää Tampereella. Ohjatessani koin tärkeimmäksi tehtäväkseni aidon, rohkaisevan ja ymmärtävän ilmapiirin luomisen. Sain kuulla paljon koskettavia tarinoita herkiltä, mutta vahvoilta naisilta. Lähes puolentoista vuoden ohjaamisen jälkeen siirryin Väli-Suomen syömishäiriöperheet ry:n hallitukseen, jossa vaikutan tälläkin hetkellä. Keväästä 2014 asti olen toiminut myös liiton hallituksessa.
Hallitustyöskentely on hyvin erilaista vertaistukitoimintaan verrattuna. Yhdistyksellämme ei ole työntekijää, joten teemme kaiken itse. Joskus hallitustoiminta on puuduttavaa, sillä iso osa ajastamme kuluu muun muassa pakolliseen paperityöhön. Tällaisina hetkinä pyrin kuitenkin ajattelemaan yhdistyksemme tarkoitusta. Teemme tätä työtä, koska haluamme toimia syömishäiriöön sairastuneiden ja heidän läheistensä yhdyssiteenä ja tukijana, edistää jäsenistömme hoitoa ja kuntoutusta, toimia jäsenistömme oikeuksien valvojana ja tehdä tunnetuksi edustamamme ryhmän erityispiirteitä. Kun tekemämme työn tarkoitus on selkeä ja arvokas, paperityötkin hoituvat helposti.
Kirjoitus on julkaistu Demarinuorten Lippu-lehden numerossa 4/2014
Kommentoi artikkelia