Ehdokkuuteni kevään 2025 kunta- ja aluevaaleissa

04.03.2025

Kunta- ja aluevaalit järjestetään ensimmäistä kertaa samanaikaisesti sunnuntaina 13.4.2025. Kuntavaaleissa valitaan päättäjät, jotka vastaavat kunnan toiminnasta ja taloudesta. Aluevaaleissa valitaan päättäjät vastaamaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista. Minua voit äänestää kuntavaaleissa Tampereella ja aluevaaleissa Pirkanmaalla.

Vaikka kaupunginvaltuustossa ja aluevaltuustossa päätetään erilaisista asioista, joitakin yhdistäviä tekijöitä on. Esimerkiksi asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että hyvinvointialueiden lakisääteinen perustehtävä.

Suomalaiset voivat keskimäärin hyvin, mutta hyvinvointi ei jakaudu tasaisesti ja ongelmat usein kasautuvat niille, joilla on jo valmiiksi vaikeaa. Esimerkiksi tulotasolla, koulutuksella ja ammatilla on todettu olevan yhteys hyvinvointiin ja terveyteen. Päättäjänä minun on tärkeä tiedostaa, että myös palvelujärjestelmä voi olla osa ongelmaa, mikäli erilaiset tarpeet eivät tule huomioiduksi.

Kukaan ei saa jäädä palvelujen ulkopuolelle niiden liian korkean hinnan tai hankalan sijainnin takia. Laadukkaiden palvelujen on oltava saatavilla ja saavutettavissa jokaiselle tarpeen mukaan. Näistä lähtökohdista muodostin kolme teemaa, joita haluan päättäjänä erityisen paljon edistää.

Teema 1: Mielenterveyskriisiin on suhtauduttava entistä vakavammin ja erityisesti sen juurisyihin on vaikutettava

Mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan perinteisiä keinoja: mielenterveyttä edistävää työtä, mielenterveyden häiriöiden ehkäisyä ja hoitoa sekä sosiaalihuollon mielenterveystyötä. Laadukasta apua ja tukea on oltava saatavilla oikea-aikaisesti ja kynnyksettä. Samanaikaisesti on tarkasteltava kriittisesti yhteiskunnan rakenteita ja niiden vaikutusta mielenterveyteen. Rakenteellisia ongelmia ei saa jättää vain yksilön ratkaistavaksi. Esimerkiksi vuosikymmeniä jatkunut sosioekonomisten erojen kasvu on suoraan yhteydessä mielenterveyteen; tutkimukset osoittavat hyvän sosioekonomisen aseman suojaavan mielenterveyden häiriöiltä. Sekä kunnan että hyvinvointialueen päätöksenteossa on vaikutettava mielenterveyskriisin juurisyihin, kuten yhteiskunnan eriarvoistaviin rakenteisiin.

Teema 2: Päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa on oltava oppimisrauha. Lasten, nuorten ja aikuisopiskelijoiden hyvinvointia on tuettava

Tällä hetkellä opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan oppimisen tuen uudistusta. Muutos koskee esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja myöhemmin vielä ammatillista koulutusta. Kunnan päätöksenteossa on huolehdittava, että muutoksen myötä oppimisympäristöt ovat esteettömiä ja erilaiset oppijat saavat tarvitsemansa tuen. Oppimisen tuen uudistuksessa painotetaan inkluusiota, joten kunnassa on varmistettava sen toteutuminen viisaasti; ryhmäkokojen on oltava riittävän pieniä ja jokaisen oppilaan ja opiskelijan on voitava kokea olevansa turvassa.

Laadukkaiden ja oikea-aikaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaminen on sekä inhimillisesti että taloudellisesti kaikkein kestävintä hyvinvointipolitiikkaa. Esimerkiksi Tampereen kaupungin järjestämänä tällaista kynnyksetöntä palvelua ovat tarjonneet tänäkin vuonna muun muassa varhaiskasvatuksen perheiden tuen erityissosionomit ja perusopetuksessa kouluvalmentajat.

Teema 3: Keskustelu- ja päätöksentekokulttuurin on mahdollistettava moniäänisyys

Vaikka Suomessa on yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, moni päättää jättää äänensä käyttämättä. Sosioekonomiset erot näkyvät äänestysaktiivisuuden lisäksi myös muussa poliittisessa osallistumisessa. Tästä syystä päättäjien on itse vahvistettava moniäänisyyttä. Yksilön vaikuttamismahdollisuuksia kaventaa myös polarisoitunut julkinen keskustelu. Esimerkiksi sosiaalisen median algoritmit kannustavat kärjekkääseen kommentointiin ja vastakkainasetteluun. Haluan osaltani mahdollistaa sellaista keskustelukulttuuria, jossa on tilaa kasvulle ja oppimiselle. Tässä keskustelukulttuurissa kukaan ei jää tahtomattaan syrjään.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.