Rakennetaan perhepalvelut myös nepsy-perheitä tukeviksi
18.01.2022
Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisista ja toiminnallisista poikkeavuuksista. Haasteet ilmenevät diagnoosista, oireista tai piirteistä riippuen tietynlaisena toimintatapana ja käyttäytymisenä. Käytän mielelläni sanaa piirre tai ominaisuus, sillä monet nepsy-diagnoosin saaneet henkilöt kokevat, että heidän tietyt ominaisuutensa eivät itsessään ole ongelmia, vaan yhteiskunnan rakenteet muodostavat niistä ongelman. Aina esteitä ei ole, ellei niitä tehdä.
Laadukkaita ja yhdenvertaisia palveluita rakennettaessa on kiinnitettävä huomiota palveluiden esteettömyyteen ja saavutettavuuteen. Esteettömyys tuo monelle meistä ensimmäisenä mieleen fyysiseen ympäristöön liittyvät esteet, kuten portaat ja kynnykset. Fyysiseen esteettömyyteen liittyy myös esimerkiksi harkittu valaistus, riittävä äänieristys ja muunneltavat tilaratkaisut.
Fyysisen esteettömyyden lisäksi voidaan puhua psyykkisestä ja sosiaalisesta esteettömyydestä sekä saavutettavuudesta. Palvelunäkökulmasta ne tarkoittavat esimerkiksi aitoa vuorovaikutusta, selkeää viestintää sekä saumattomia ja joskus keskitettyjä palveluita, joihin asiakas osataan ohjata jo ensikäynnillä. Käytännössä terveys-, sosiaali- ja vammaispalveluiden tulee toimia yhteen niin, että palvelusta toiseen siirryttäessä asiakkaan lisäksi myös tieto liikkuu.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut ovat merkittävässä asemassa silloin, kun puhutaan neuropsykiatristen haasteiden tunnistamisesta. Tunnistaminen on edellytys sille, että lapsille, nuorille ja perheille osataan tarjota oikeanlaisia palveluita. Liian usein neuropsykiatristen poikkeavuuksien aiheuttamia haasteita lähdetään hoitamaan virheellisesti esimerkiksi masennuksena.
Nepsy-haasteisiin liittyvän ymmärryksen lisäksi nepsy-perheiden kanssa toimivien ammattilaisten tulee saada riittävästi tietoa myös nepsy-vahvuuksista. Neuropsykiatriset poikkeavuudet voivat ilmetä esimerkiksi kognitiivisena joustavuutena, uteliaisuutena, resilienssinä, luovuutena, kekseliäisyytenä, kykynä kyseenalaistaa asioita ja hyvänä oikeudentajuna. Kun lapsen ja nuoren vahvuudet huomataan, niitä saadaan nähdä yhä enemmän.
Tammikuussa 2022 Pirkanmaan aluevaltuustoon valittavien edustajien on tiedostettava oma mahdollinen etuoikeutettu asemansa suhteessa erilaisiin sosiaali-, terveys- ja vammaispalveluita käyttäviin pirkanmaalaisiin. Kuuntelemalla asiantuntijoita ja palveluita käyttäviä perheitä voimme aloittaa laadukkaampien ja yhdenvertaisempien palveluiden rakentamisen heti aluevaltuuston toimikauden alussa, maaliskuussa 2022.
Inna Rokosa
Aluevaaliehdokas (sd.), Tampere
Oriveden omaishoidon tuki synkronoitiin tämän vuoden alusta Tampereen vastaavaan. Näin orivesiläisiltä hävisi korkein maksuluokka. Näin niitä palveluja tasapäistetään soten edellä.
Kiitos kommentistasi! Ymmärrän, että päätös on huono orivesiläisille. Uusilla hyvinvointialueilla pyritään kuitenkin takaamaan paremmat palvelut. 🙏
Tärkeästä asiasta kirjoitat. Liian pitkään kestää, että lapsi tai nuori saa diagnoosin ja sitä myötä edes mahdollisuuden oikeanlaiseen hoitoon. Läheiseni nuori oli vast ikään yli 2kk Taysissa. Eivät saaneet häntä kuntoon. Ahdistaa, näkee harhoja, pelkää. 10-vuotiaasta eli 4 vuotta on pompoteltu sinne tänne. Sitä ennen ainakin pari vuotta vanhemmat yrittivät saada apua. Nepsykokeita ei ole voitu toistaiseksi edes tehdä, sillä Taysinkin mukaan nuori voi liian huonosti. Jonkun pitäisi ottaa koppi nepsylapsista varhain. Heitä ei pidä sälyttää lastensuojelun vastuulle.,mitä nyt tapahtuu. Alan osaamista, koulutusta ja tutkimusta tarvitaan lisää.
Kiitos kommentistasi! Se on juuri näin. Haluaisin, että neuvoloissa ja kouluissa olisi riittävästi osaamista tunnistaa nepsy-lapset. Varsinkin ilman diagnoosia moni heistä kokee olevansa laiska ja tyhmä. Se on hirveän haitallista itsetunnolle. Heissä on niin paljon upeita piirteitä, mitkä eivät aina neurotyypillisten keskellä pääse esille. ❤️